Co je obnovovací frekvence? (Monitorovat rychlost skenování)

Obsah:

Co je obnovovací frekvence? (Monitorovat rychlost skenování)
Co je obnovovací frekvence? (Monitorovat rychlost skenování)
Anonim

Obnovovací frekvence monitoru nebo TV je maximální počet vykreslení nebo obnovení obrazu za sekundu. Obnovovací frekvence se měří v hertzech.

Obnovovací frekvence může být také označována termíny jako skenovací frekvence, horizontální skenovací frekvence, frekvence nebo vertikální frekvence.

Image
Image

Jak se TV nebo PC monitor "obnoví?"

Obraz na obrazovce televizoru nebo monitoru počítače, alespoň typu CRT, není statický obrázek, i když tak vypadá.

Místo toho je obraz "překreslován" znovu a znovu na obrazovce tak rychle (kdekoli od 60, 75 nebo 85 až 100krát nebo více za sekundu), že jej lidské oko vnímá jako statický obraz, resp. plynulé video atd.

To znamená, že rozdíl například mezi 60 Hz a 120 Hz monitorem je ten, že 120 Hz dokáže vytvořit obraz dvakrát rychleji než 60 Hz monitor.

Za sklem monitoru je umístěna elektronová pistole a vystřeluje světlo, aby vytvořila obraz. Pistole začíná úplně v levém horním rohu obrazovky a poté ji rychle vyplní obrázkem, řádek po řádku přes obličej a pak dolů, dokud nedosáhne dna, načež se elektronová pistole přesune zpět do levého horního rohu a spustí celý proces znovu.

Když je elektronové dělo na jednom místě, jiná část obrazovky může být prázdná, protože čeká na nový snímek. Vzhledem k tomu, jak rychle se obrazovka obnovuje světlem nového obrázku, to však nevidíte.

To samozřejmě, pokud obnovovací frekvence není příliš nízká.

Nízká obnovovací frekvence a blikání monitoru

Pokud je obnovovací frekvence monitoru nastavena příliš nízko, můžete si všimnout „překreslení“obrazu, které vnímáme jako blikání. Blikání monitoru je nepříjemné na pohled a může rychle vést k namáhání očí a bolestem hlavy.

Blikání obrazovky normálně nastává, pokud je obnovovací frekvence nastavena pod 60 Hz, ale u některých lidí může nastat i při vyšší obnovovací frekvenci.

Nastavení obnovovací frekvence lze změnit, abyste omezili tento efekt blikání. Pokyny, jak to provést ve všech verzích systému Windows, naleznete v naší příručce Jak změnit nastavení obnovovací frekvence monitoru v průvodci Windows.

Obnovovací frekvence na LCD monitorech

Všechny LCD monitory podporují obnovovací frekvenci, která je obvykle nad prahovou hodnotou, která normálně způsobuje blikání (obvykle 60 Hz) a mezi obnovováním nezůstávají prázdné, jako to dělají CRT monitory.

Vzhledem k této konstrukční schopnosti nevyžadují LCD monitory úpravy obnovovací frekvence, aby se zabránilo blikání.

Další informace o obnovovací frekvenci

Nejvyšší možná obnovovací frekvence nemusí být nutně lepší. Nastavení obnovovací frekvence nad 120 Hz, kterou některé grafické karty podporují, může mít nepříznivý vliv i na vaše oči. Pro většinu je nejlepší udržovat obnovovací frekvenci monitoru nastavenou na 60 Hz až 90 Hz.

Pokus o nastavení obnovovací frekvence CRT monitoru na hodnotu, která je vyšší, než jsou specifikace monitoru, může způsobit chybu „Mimo frekvence“a nechat obrazovku prázdnou. Zkuste spustit systém Windows v nouzovém režimu a poté změňte nastavení obnovovací frekvence monitoru na něco vhodnějšího.

Tři faktory určují maximální obnovovací frekvenci: Rozlišení monitoru (nižší rozlišení obvykle podporují vyšší obnovovací frekvence), maximální obnovovací frekvence grafické karty a maximální obnovovací frekvence monitoru.

Doporučuje: